Kinderen stappen over grenzen

17 Dezember 2018 |
GBRA

Op 7 november stappen 19 brugklassers en docenten van het Nijmeegse Dominicus College met 4 vrijwilligers van De Bastei in de bus naar Wesel, waar het team van het Biologische Station een excursie heeft uitgezet in de Weseler Aue. Leerlingen van het Andreas Vesalius Gymnasium verwachten ons in veldleslokaal. Na een korte inleiding gaan de Nederlandse en Duitse leerlingen in gemengde groepjes op pad om met behulp van verrekijkers en tweetalige determineerkaarten planten en dieren te inventariseren. Op de kaart is een speciaal plekje gereserveerd voor de otter. Als we daar eens sporen van zouden vinden…

Een vogeltje dat steeds weghupt is nog niet zo gemakkelijk in beeld te krijgen met een verrekijker. Gelukkig lopen planten niet weg. Als je eraan ruikt en proeft ontdek je dat ze vaak familie zijn van onze alledaagse groenten en kruiden. Hé, die witte wortel ruikt naar peentjes. En hop, zit dat niet in bier?

Terug in het veldleslokaal worden de resultaten op grote vellen papier geschreven. Er zijn heel wat soorten gevonden. Alleen van de otter helaas geen spoor. Het bericht dat een otter uit Millingen aan de Rijn onlangs in Düsseldorf is aangereden kan echter maar één ding betekenen: die otter moet langs de Rijn door de Weseler Aue hebben gewandeld.

Hopelijk vinden we bij een volgende excursie de sporen van andere reislustige otters. Maar ook nu al zijn we een leuke natuurervaring rijker.